Pełny Bonclok

Co jastrzębianie jedli kiedyś, a co jedzą teraz? Jakie potrawy goszczą na stołach w Wigilię, Wielkanoc i inne święta, a jak wygląda codzienne menu... O tym oraz tradycjach kulinarnych związanych z regionem Śląska można dowiedzieć się z książki Anny Lerch-Wójcik pt. „Pełny bonclok. Tradycje kulinarne w podmiejskich dzielnicach Jastrzębia-Zdroju”. To obowiązkowa pozycja dla osób zainteresowanych tradycją i kulturą oraz przede wszystkim przepisami kulinarnymi regionu Śląska. Publikacja zawiera fotografie gotowych potraw oraz poszczególnych etapów ich przygotowania, a także stare zdjęcia z rodzinnych archiwów. Autorka spędziła wiele godzin na rozmowach z jastrzębskimi gospodyniami, by spisać ponad 60 przepisów w gwarze śląskiej. Obszerny słowniczek wyrażeń gwarowych sprawi, że tekst jest zrozumiały dla wszystkich czytelników

Autorka prowadzi także stronę internetową www.bonclok.pl Na stronie regularnie zamieszczane są artykuły związane z tematyką dziedzictwa kulinarnego, a także obrzędowością, zwyczajami, wierzeniami i codziennością na ziemi śląskiej. Nowe informacje można znaleźć również na: https://www.facebook.com/bonclokPL/

Książkę można zakupić online na stronie: https://bonclok.pl/sklep.html