Zamkowe rozmowy o pożywieniu tradycyjnym

W dniach 5-6 września 2017 r. na Zamku Lubelskim odbyła się konferencja pn. „Tradycyjne pożywienie – od codzienności do sacrum po produkt regionalny”, zorganizowana przez Muzeum Lubelskie, Zakład Kultury Polskiej Instytutu Kulturoznawstwa UMCS w Lublinie oraz Polskie Towarzystwo Ludoznawcze Oddział w Lublinie.
Problematyka związana z pożywieniem tradycyjnym jest przedmiotem zainteresowania różnych dziedzin, dlatego konferencja miała charakter interdyscyplinarny. Wzięli w niej udział kulturoznawcy, etnografowie, archeologowie, historycy, technolodzy żywności, socjologowie, językoznawcy, prawnicy itd. Wygłoszone referaty związane były m.in. z historią, sposobem przygotowywania, spożywania oraz funkcją różnych potraw i napojów, zarówno tych dawnych, jak i współczesnych, codziennych i świątecznych, mających szeroki zasięg występowania i regionalnych. W rozmowach między referatami często wracało podstawowe pytanie, zadane przez organizatorki konferencji –dr Mariolę Tymochowicz i mgr Agnieszkę Ławicką: „Czym jest tradycje pożywienie – jakiego rodzaju potrawy można tak kategoryzować i wedle jakich kryteriów winno się to odbywać?”. Szczególnie ożywiona była dyskusja o Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uczestnicy konferencji poddali w wątpliwość założenie, że 25 lat istnienia potrawy wystarcza na określenie jej mianem tradycyjnej. Zgłosili też zastrzeżenia co do sposobu opisu produktów na stronie internetowej im poświęconej czy wyznaczania obszaru ich występowania wg granic współczesnych województw – a nie regionów (co powoduje, że ten sam produkt pojawia się na liście kilkukrotnie, niekiedy pod różnymi nazwami).
Ponieważ rozmowy o jedzeniu pobudzają apetyt, w przerwach między obradami oraz podczas uroczystej kolacji uczestnicy konferencji mogli spróbować tradycyjnych produktów z Lubelszczyzny, np. cebularza i piroga biłgorajskiego. Ponadto uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim przygotowali specjalną degustację potraw z powiatu radzyńskiego, na której pojawiły się m.in. kluski na parze z musem truskawkowym i bitą śmietaną czy oranżada kąkolewnicka.

Katarzyna Prorok
adiunkt w Pracowni „Archiwum Etnolingwistyczne” UMCS. Opracowuje hasła do „Słownika stereotypów i symboli ludowych”.

Skrót artykułu: 

W dniach 5-6 września 2017 r. na Zamku Lubelskim odbyła się konferencja pn. „Tradycyjne pożywienie – od codzienności do sacrum po produkt regionalny”, zorganizowana przez Muzeum Lubelskie, Zakład Kultury Polskiej Instytutu Kulturoznawstwa UMCS w Lublinie oraz Polskie Towarzystwo Ludoznawcze Oddział w Lublinie.

fot. tyt. M. Drewniak

Dział: 

Dodaj komentarz!