Smaki pogranicza

Któż z nas pamięta smak kresowych specjałów? Pierogi, kulebiaki, prażuchę czy lemieszkę starannie przygotowywane przez nasze babcie w kuchennym zaciszu traktujemy dziś jak miłość utraconą. Potrawy zaskakujące prostotą wykonania, łączyły w sobie wpływy kuchni polskiej, ukraińskiej i białoruskiej oraz tradycję polskich dworków szlacheckich, bogatych chłopów i ludności mieszczańskiej przygranicznych miast. Pamiętając, że dziedzictwo kulinarne odgrywa niezwykle ważną rolę w promocji i odkrywaniu każdego regionu, powiat łęczyński przy współpracy z rejonem żółkiewskim na Ukrainie przygotował publikację pt. "Smaki Pogranicza". Zbiór najciekawszych, starannie dobranych potraw kuchni kresowej stanowi kulinarną podróż po zakątkach Pogranicza.

Opracowanie zawiera przepisy i receptury, które od pokoleń są wykorzystywane przez osoby ceniące sobie dobrą, tradycyjną kuchnię, jak również ciągle poszukujących smacznych i oryginalnych kulinarnych rozwiązań.

Przedstawiając Państwu "Smaki Pogranicza" mamy nadzieję, że staną się one podstawą do odkrywania smaków starszych pokoleń, a także pozwolą choć na chwilę raz jeszcze poczuć niepowtarzalną woń zapomnianych Kresów.

Skrót artykułu: 

Przedstawiając Państwu "Smaki Pogranicza" mamy nadzieję, że staną się one podstawą do odkrywania smaków starszych pokoleń, a także pozwolą choć na chwilę raz jeszcze poczuć niepowtarzalną woń zapomnianych Kresów.

Dodaj komentarz!