Gadki spod Chatki

Najważniejszym rytuałem na każdej wyprawie jest celebrowanie posiłków. Oto kilka obowiązujących reguł:

  1. Zaczynać można, kiedy:
    a) wszyscy są obecni,
    b) wszyscy mają herbatę,
    c) ci, którzy słodzą, posłodzili,
    d) na stole jest sól, cebula, czosnek i ketchup (jeśli jest),
    e) padnie komenda "smacznego" - przywilej jej wydawania ma rządzący żarciem - zazwyczaj jest to Agnieszka Matecka.
  2. Podczas jedzenia nie wolno:
    a) odkładać sobie kanapek na kupkę,
    b) jeść kanapek z dżemem i serem, bo to nieekonomiczne ( chyba, że zastosuje się tzw. wybieg Rusałki i złoży dwie do kupy).
  3. Podjadanie pomiędzy posiłkami nie jest dobrze widziane, a wręcz przeciwnie.
  4. Podczas gotowania glajchy tylko gotujący ma prawo próbować.
  5. Prawa wegetarian są praktycznie żadne - ale mogą sobie odłożyć glajchę przed dodaniem mięsa.

Z rytuałem jedzenia jest też związana historia dwóch orkiestrowych błędów:

  1. Błąd Bogdana - spóźnienie się na dzielenie jedzenia - odkąd Bogdan spóźnił się na dzielenie jajecznicy podczas którejś z wypraw.
  2. Błąd Sylwii - najeść się tak zupą i drugim daniem, że nie można nawet spojrzeć na deser - co zrobiła Sylwia podczas obiadu Kapeli Łem u Doroty.


P.S. Jest jeszcze tzw. drugi błąd Sylwii, ale wstydzę się o tym pisać.

Skrót artykułu: 

Najważniejszym rytuałem na każdej wyprawie jest celebrowanie posiłków. Oto kilka obowiązujących reguł:

  1. Zaczynać można, kiedy:
    a) wszyscy są obecni,
    b) wszyscy mają herbatę,
    c) ci, którzy słodzą, posłodzili,
    d) na stole jest sól, cebula, czosnek i ketchup (jeśli jest),
Autor: 

Dodaj komentarz!